Giften aan de Missieprocuur Kruisheren komen in aanmerking voor aftrek van de Nederlandse inkomstenbelasting. De ontvangst van erfenissen, legaten en schenkingen is voor de Missieprocuur Kruisheren vrijgesteld van belasting.
In het kader van transparantie en verantwoording bieden wij belanghebbenden onderstaand inzicht in de werking van de Missieprocuur Kruisheren. Deze informatie is tevens een voorwaarde voor het behoud van de Anbi-status.
Algemene gegevens
Naam: Kerkelijke Instelling Missieprocuur Kruisheren in Nederland
Ook bekend als: Missieprocuur Kruisheren
RSIN/Fiscaal nummer: 806715236
Postadres: Kloosterlaan 24 A, 5435 XD Sint Agatha
De Missieprocuur Kruisheren is een zelfstandige kerkelijke instelling van de Rooms-katholieke Kerk in Nederland, erkend en opgericht door de bisschop van ’s-Hertogenbosch. Het bestuur van de Europese provincie van de Kruisheren is de aangewezen toezichthouder voor de Missieprocuur Kruisheren. De overste van de Europese provincie is het bevoegd kerkelijk gezag voor de missieprocuur.
De Nederlandse Belastingdienst heeft de afzonderlijke instellingen die tot de Rooms-katholieke Kerk in Nederland behoren, via een groepsbeschikking erkend als Algemeen Nut Beogende Instellingen (Anbi). Langs die weg bezit ook de Missieprocuur Kruisheren de status van een Anbi.
Samenstelling bestuur
De Missieprocuur Kruisheren is een rechtspersoon naar kerkelijk recht, welke ingevolge artikel 2 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als zodanig is erkend naar Nederlands Recht. Deze rechtspersonen worden geregeerd door hun eigen statuut en zij hebben de vrijheid te voorzien in hun eigen inrichting. De statuten van de Missieprocuur Kruisheren zijn na de jongste wijzigingen in 2007 in een notariële akte vastgelegd.
Het bestuur van de Missieprocuur Kruisheren bestaat uit vijf leden, die benoemd worden door de overste van de Europese provincie van de Kruisheren. De bestuursleden verdelen onder zich de taken van voorzitter, penningmeester en secretaris.
Doelstelling/visie
In 1936 werd in Nijmegen door het hoofdbestuur van de Orde van de Kruisheren de Missieprocuur Kruisheren opgericht. De doelstelling is statutair vastgelegd als: ‘het missie- en ontwikkelingswerk te bevorderen, in de ruimste zin genomen, bij voorkeur in die gebieden waar Kruisheren werkzaam zijn, teneinde het algemeen belang te bevorderen.’
In deze zin vormen de huidige taken van de missieprocuur onder meer het beheer van het opgebouwd vermogen, het verwerven van middelen en de doelmatige aanwending daarvan, ten bate van de maatschappelijke projecten en het religieus leven van de Orde der Kruisheren in Indonesië, Brazilië en Congo (RDC).
Beleidsplan
Giften, legaten en nalatenschappen kunnen worden ontvangen. De Missieprocuur Kruisheren organiseert zelf geen actieve fondswerving.
De Missieprocuur ontvangt giften die door donateurs bestemd zijn voor projecten in landen waar kruisheren-missionarissen werkzaam zijn of waren. Dankzij de duurzame inzet van de kruisheren-missionarissen, de morele en financiële steun van hun thuisfront, en de daaruit voortvloeiende roepingen van de in die landen geboren kruisheren, ontwikkelden deze gebieden zich tot groeiende en zelfstandige onderdelen van de Orde van de Kruisheren.
De missieprocuur ontvangt en bemiddelt verder ook giften voor het religieus leven en de activiteiten van de lokale kruisheren in die landen ter bevordering van het algemeen belang door de lokale samenleving vanuit de christelijke geest verder op te bouwen en te bevorderen. Op deze wijze willen de Kruisheren niet alleen het religieuze leven opbouwen, maar ook vanuit christelijke overtuiging gestalte geven aan de opdracht van de Kerk om dienstbaar te zijn aan de samenleving door aandacht te wijden aan de concrete noden en behoeften van personen en groepen van personen en daardoor bij te dragen aan het bevorderen van de sociale rechtvaardigheid.
De ontvangen gelden worden op verzoek en conform afspraken met de lokale oversten en projectverantwoordelijken naar de eindbestemmingen overgemaakt en tot die tijd zorgvuldig beheerd binnen het belegd vermogen. Deze verantwoordelijken krijgen geregeld bijgewerkte overzichten van de beschikbare projecttegoeden.
De missieprocuur ontvangt ook niet-giften, zoals persoonlijke uitkeringen aan kruisheren-missionarissen. Deze inkomsten komen ten goede van het onderdeel van de Orde waartoe zij behoren en waarvan zij hun levensonderhoud ontvangen. Van deze tegoeden worden tevens bijzondere persoonlijke voorzieningen voor hen betaald.
Het vermogen wordt belegd en beheerd door professionele vermogensbeheerders. De Missieprocuur Kruisheren volgt daarbij het beleggingsstatuut en de toepasselijke onderdelen van het financieel handboek van de Europese Kruisherenprovincie.
Voor het beheer van (project)tegoeden worden door Missieprocuur Kruisheren geen kosten in rekening gebracht. Beheerde tegoeden delen jaarlijks in de beleggingsopbrengsten.
Op aangeven van de verantwoordelijke voor de lokale kloosters of het betreffende missieproject, kan voor internationaal betalingsverkeer, en indien gewenst ook voor het beheer van tegoeden, gebruik gemaakt worden van het Generalaat van de Kruisheren in Rome als betrouwbare partner.
Beloningsbeleid
De leden van het bestuur ontvangen voor de uitoefening van hun functie geen beloning.
De missieprocuur heeft geen betaalde werknemers in dienst. De missieprocuur ontvangt gratis administratieve ondersteuning vanuit de Europese provincie van de kruisheren.
Verslag van activiteiten
Er vinden verschillende activiteiten plaats. Onderstaand worden de belangrijkste activiteiten in het verslagjaar genoemd:
- Algemene ondersteuning van kruisheren-missionarissen in Indonesië en Brazilië:
- Onderhouden van contacten (correspondentie etc.).
- Sociale voorzieningen in Nederland (ziektekostenverzekering, AOW, etc.).
- Bemiddeling bij aanvragen van projectsubsidies.
- Hulp bij vakantie, verlof of terugkeer.
- Contact met de familie van kruisheren-missionarissen.
- Financiële administratie:
- Voeren van de boekhouding.
- Administratie en correspondentie van giften en tegoeden.
- Beheer van de geldmiddelen.
- Ontvangst, beheer en bestemming van giften voor projecten en activiteiten van kruisheren in Indonesië, Congo en Brazilië.
- Speciale pagina’s op de website kruisheren.eu: .#donaties, ./projecten-in-indonesie, ./projecten-in-congo, ./projecten-in-brazilie
- Congo: weeshuis, kloosters, parochies, therapiecentrum, universiteit, scholen, drinkwatervoorziening, gezondheidszorg, vorming en opleiding.
- Indonesië: retraitecentra, kloosters, ontwikkelingsprojecten in Nias en in Agats, parochies, vorming en opleiding.
- Brazilië: klooster, vorming en opleiding.
- Uitbrengen en verzenden van publicaties over historie en spiritualiteit van de Orde van het H. Kruis voor de opleiding van kruisheren in de onderdelen van de orde.
Financiële verantwoording van voorgenomen bestedingen, en van baten en lasten
In deze bijlage (pdf) vind je de begroting en de staat van baten en lasten met een toelichting.
Met de middelen die tot beschikking staan tracht Missieprocuur Kruisheren haar doelstellingen te bereiken. Voor het beheer van het vermogen is een beleggingsstatuut opgesteld. Daarbij zijn uitgangspunten geformuleerd voor een ethische en duurzame defensieve portefeuille.
De financiële verantwoording gebeurt volgens het model dat is overeengekomen voor religieuze instituten en instellingen. De verkorte staat van baten en lasten in de bijlage geeft via de kolom ‘begroting’ inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. In de kolom ‘begroting’ in de bijlage is dit cijfermatig in beeld gebracht. De kolom ‘rekening’ geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De voorgenomen bestedingen voor het lopende boekjaar staan in een eigen kolom.