De zilveren palm van de Leopoldsorde voor kruisheer Emiel Peeters

Advocaat Fernand Hermans was de beschermheer van de Diestse vereniging voor gehoorgestoorden De Vrienden van Broeder Valerius. Hij overhandigde op zaterdag 15 juni 1974 de zilveren palm van de Leopoldsorde aan kruisheer Emiel Peeters (1907–1994). Emiel Peeters was al dertig jaar proost (de geestelijk leider) van deze vereniging en werd daarom gevierd.

Achter een feestelijke tafel wordt een onderscheiding uitgereikt, omstanders applaudisseren
Uitreiking van de Leopoldsorde aan Emiel Peeters, 1974

Op de foto herkent men van links naar rechts: mevrouw Cluckers, de heer Gilbert Cluckers (burgemeester van Diest van 1964 tot 1976), Fernand Hermans, Emiel Peeters en Mathieu Martens (nationaal voorzitter van de nationale vereniging van katholieke doofstommen). De feestelijke uitreiking vond plaats in de refter van de externen in het Instituut van de Voorzienigheid (Demerstraat 12 in Diest).

Broeder Valerius en de gehoorgestoorden

Broeder Valerius was Broeder van Liefde en dovenleraar in het doveninstituut van Woluwe. Hij richtte in 1936 Navekados op, de Nationale Vereniging voor Katholieke Doofstommen. Er waren nog drie stichtende leden. Karel Snauwaert was de voorzitter van de dovenvereniging van Kortrijk. E.H. Gilbert Vander Stichele was de directeur van het doven- en blindeninstituut van Spermalie (in Brugge). Frater Valerius was de directeur van het doveninstituut van Maaseik.

Broeder Valerius schreef in 1937 een lijvig document in verband met het dovenonderwijs. Het droeg als titel: verslag over de voorstellen strekkende ter verbetering der onderwijstoestanden in het doofstommenonderwijs. In 1939 waren al twintig verenigingen aangesloten bij Navekados. Broeder Valerius overleed op 18 augustus 1940.

De vereniging Navekados

Wegens de oorlogsomstandigheden bestond het bestuur voorlopig uit de ondervoorzitter, Jan Wouters, en de twee secretarissen: Karel Snauwaert en broeder Cornelius. Op 28 november 1943 had de verkiezing van een nieuwe voorzitter plaats en werd Karel Snauwaert gekozen. Broeder Cornelius werd eerste secretaris en broeder Swithinus hulpsecretaris. Frater Valerius van de Fraters van Maaseik was vanaf de stichting van Navekados schatbewaarder. Hij overleed op 27 december 1943. Zijn vervanger werd Frater Marcel.

Op 29 oktober 1947 overleed broeder Cornelius. Broeder Majorinus, Broeder van Liefde, die werkzaam was in het doveninstituut van Woluwe werd als opvolger van broeder Cornelius benoemd. Hij overleed op 8 juni 1973. Op de algemene vergadering van 30 oktober 1973 werd Mathieu Martens verkozen tot voorzitter van Navekados. Broeder Maurice Buyens werd algemeen secretaris. Op 3 april 1974 overleed Karel Snauwaert.

Emiel Peeters als proost

Kruisheer Emiel Peeters was in Diest van 31 augustus 1939 tot 1956 socius van de novicemeester, magister spiritualis van de fraters en lector in de theologie. In 1941 werd hij bestuurder van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van het H. Hart. Jarenlang was hij biechtvader in de Sint-Barbarakerk en vanaf 1968 in verschillende vrouwenkloosters. In het begin van de jaren vijftig gaf hij in Diest les. Hij was godsdienstleraar aan de rijksmiddelbare school voor meisjes en aan het vrij technisch instituut voor jongens.

Jarenlang was Emiel Peeters de toegewijde proost (de geestelijk leider) van de vereniging voor gehoorgestoorden van de regio Diest. Zolang hij kon bleef hij de maandelijkse vergaderingen van de Vrienden van Broeder Valerius bijwonen. De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel van de gehoorgestoorden op Hemelvaartsdag was voor hem een hoogfeest.